Ce este Linux – Cu ce se „mananca” Linux?

Linux este un sistem de operare gratuit (open source), compatibil cu UNIX. UNIX este un sistem multitasking si multiuser, in care utilizatorii au acces la resursele calculatorului de la diferite terminale plasate local sau la distanta, putand executa in mod concurent un numar nedeterminat de programe. Linux respecta standardele POSIX, suporta toata gama de aplicatii GNU si poseda o interfata grafica X Windows System.

Linux a aparut initial ca un proiect al lui Linus Torvalds, student pe atunci la Universitatea din Helsinki. Prima versiune utilizabila a fost lansata pe 5 octombrie 1991. Din acel moment, numarul celor care lucreaza la Linux, precum si numarul de utilizatori, a crescut in mod impresionant. In momentul de fata se estimeaza ca exista cisca 20 milioane de utilizatori Linux.

Spre deosebire de alte sisteme de operare, nici o firma nu este proprietara sistemului Lunux. Mai mult decat atat, el este protejat de Licenta Publica GNU (GNU este o fundatie care apara interesele autorilor de programe gratuite), care stipuleaza faptul ca se poate copia si utiliza gratuit codul programelor, cu conditia de a se permite si altora sa faca acelasi lucru.

Sistemul Linux propriu-zis este alcatuit dintr-un nucleu (kernel) si un numar urias de programe si utilitare. Este un sistem de operare complet, care contine practic orice tip de aplicatie, putand astfel juca o varietate de roluri, printre care:

  • Server – Sistemul Linux contine un suport exceptional pentru retea, putand oferi atat serviciile specifice Internetului, cum ar fi Web, FTP, posta electronica etc., precum si alte servicii de retea, cum ar fi server de imprimante, server de fisiere (NFS) s.a.m.d. De asemenea, Linux poate subtitui un server Windows NT sau Netware. Stabilitatea, fiabilitatea si securitatea sa ii confera posibilitatea de a fi utilizat pe servere high-end si in medii critice.
  • Sistem personal. Linux poate fi utilizat la redactarea de texte, tiparirea la imprimanta, conectarea si navigarea pe Internet, citirea corespondentei. In plus, este o platforma multimedia perfecta pentru jocuri, pentru vizionarea de filme sau auditia de piese muzicale.
  • Sistem utilizat la serviciu. Sistemul Linux contine o suita completa de programe pentru birou, cum ar fi programe de calcul tabelar, redactare de texte, realizarea de prezentari etc. Intrumentele pentru acces la Internet reprezinta si ele un punct forte al acestui sistem.
  • Sistem educational. Atuul principal este costul practic nul al sistemului. Instalarea de sisteme proprietare pe multe calculatoare poate fi extrem de costisitoare. Linux include aplicatii, compilatoare si medii integrate de dezvoltare a caror calitate este in general superioara celei a programelor comerciale.

Un sistem Linux, alcatuit dintr-un program de instalare, un nucleu si aplicatii gata compilate se numeste distributie Linux. Numeroase companii si organizatii au realizat asemenea distributii. Acestea sunt disponibile gratuit pe Internet, dar pot fi achizitionate si contra cost ca pachete formate din CD-ROM-uri si manuale de utilizare. Distributiile Linux cele mai raspandite sunt Red Hat, Mandrake, SuSE, Caldera si Slackware.

Contrar opiniei generale, suportul tehnic pentru programele open source are de multe ori o calitate superioara celui oferit pentru aplicatiile comerciale. Prin formularea unei intrebari sau unei cereri de ajutor pe o lista de discutie, se poate obtine un raspuns la orice problema, in cateva ore. De asemenea, exista numeroare companii, indeosebi cele care comercializeaza distributii, ce ofera consultanta si suport tehnic profesional, contra cost.

Nucleul Linux a fost adaptat (portat) pe foarte multe platforme, incepand cu Intel si continuand cu SUN Sparc, PowerPC, Motorola 68000, MIPS, DEC Alpha, ARM etc.

In ultimii ani, Linux a cunoscut o larga raspandire si in Romania. Fiind gratuit, nu exista posibilitatea de a intra in conflict cu legea dreptului de autor, ceea ce va conduce cu siguranta la utilizarea sa si in cadrul firmelor, precum si in mediile cu multe calculatoare. In majoritatea centrelor universitare din tara, Linux este extrem de popular, multe materii folosindu-l ca platforma de referinta (Sisteme de operare, Programare s.a.m.d.).

Cei mai multi furnizori de servicii Internet folosesc Linux datorita capabilitatilor sale excelente de retea, flexibilitatii in configurare si stabilitatii sale. De asemenea, profesionistii stiintei calculatoarelor il utilizeaza pentru instrumentele puternice de programare, procesare de texte etc. de care dispune. (sursa Programare C si C++ pentru Linux – Dragos Acostachioaie)

We will be happy to hear your thoughts

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Raul IT
%d blogeri au apreciat: