cPanel

panou de controlSi daca tot am inceput sa scriu despre pluginurile cPanel, de ce sa nu povestim si despre panoul de control? Acesta este panou central in care se instaleaza pluginurile cum ar fi WHMSonic sau Softaculous, prin doar cateva comenzi in terminal.

Ei bine, nu am sa va spun deja ce stiti despre cPanel, dar voi atinge cateva puncte, care cred eu ca sunt importante sa stiti despre el.

In ultimul timp, tot mai multe platforme, programe si scripturi cer o baza de date oarecum, mai speciala, decat cel pe care il stie toata lumea care e in domeniu pe nume MySQL. Acest sistem de baze de date se numeste MariaDB. De unde le-a venit ideea cu numele, nu stiu, sper sa aflu cat de curand… Nu de alta, dar incepe sa imi sune in cap o melodie populara.

whmEi bine, de la ultimul update, si anume 11.48, cPanel suporta MariaDB 10.0. Si totusi, la utilizare, interfata acestei baze de date seamana foarte mult cu MySQL, de asemenea, numele la utilizarea MariaDB tot MySQL va fi. cPanel vrea sa spuna ca defapt va elimina treptat MySQL si il va inlocui cu noul sistem al bazelor de date. (Asta nici eu nu o stiam.) Dar exista un punct foarte important, daca nu mai multe. Serverul cPanel & WHM trebuie neaparat sa ruleze pe CentOS 6 – cel putin – iar daca versiunea la CentOS este mai mare, este chiar perfect, pentru ca serverul sa isi dea automat un upgrade si sa treaca de la MySQL la MariaDB. Daca serverul ruleaza pe CentOS 5, nu va putea sa realizeze upgrade-ul, sub nici o forma.

De asemenea este recomandat sa se faca un BackUp la bazele de date, (neaparat) inainte de a se face trecerea la noul sistem. Iar punctul important este faptul ca dupa upgrade, nu se va mai putea face downgrade la MySQL, deci aveti grija ce si cum faceti. Ganditi de 2-3 ori inainte de a actiona.

Un alt plus il are in securitate prin Apache SpamAssassin pentru E-mail-urile primite/trimise prin forward. In versiunea despre care vorbim, anume 11.48 la categoria Exim Configuration Manager s-au adaugat doua optiuni:

  • Do not forward email to external recipients if it matches or exceeds the Apache SpamAssassin™ internal spam_score setting.
  • Do not forward email to external recipients based on the defined Apache SpamAssassin™ score.

Acestea sunt doua optiuni pentru a preveni SPAM-ul.

In mare, acestea sunt update-urile cele mai importante. Da, e clar ca nu am scris totul, dar voi reveni si cu alte aspecte alte update-urilor sistemului cPanel & WHM.

We will be happy to hear your thoughts

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Raul IT
%d blogeri au apreciat: