Instalare cPanel

cpanel raulit realserverPentru multi, operatiunile pe sistemele de operare linux, par o povara. Mai ales cand te pui sa cauti pe internet cum anume sau ce trebuie sa faci pentru a instala un SSH, un AMP sau pur si simplu un software de gestiune gen, Virtualmin sau cPanel.

De cele mai multe ori, nu ai nevoie de mare documentare inainte de a face asa ceva. Comenzile se afla pe google, la fiecare pas, fapt pentru care instalarea oricarui lucru atat pe un linux cat si pe un windows, fac lucrurile sa para o joaca.

Chiar acum, 3-4 zile am instalat pe un VPS, pentru un client, un linux, pe care mi s-a solicitat instalarea unui panou cPanel. Am recomandat eu ISPConfig, deoarece era un panou gratuit, si tot asa, customizabil, OpenSource pentru webhosting. Dar omul a vrut cPanel. Nu pentru ca nu s-ar fi descurcat pe un alt panou, dar cPanel face ca lucrurile sa para simple, rapide, si profesionale. Asa ca i-am vandut o licenta cPanel, pe care a si platit-o.

Dupa ce am instalat CestOS 7 pe un VPS, si am instalat un SSH pentru a putea lucra mult mai usor printr-un terminal gen putty, l-am intrebat si eu pe cpanel raulit realserverGoogle care anume ar fi comanda de instalare cPanel. Sti ce mi-a spus?

cd /home && curl -o latest -L https://securedownloads.cpanel.net/latest && sh latest
Comanda asta, pe langa faptul ca iti aduce toate update-urile si upgrade-urile la zi, al sistemului de operare, iti instaleaza absolut tot ceea ce ai nevoie pentru o rulare profesionala al gazduirii tale: Apache, cu toate configuratiile necesare, MySQL sau mai nou MariaDB, cu setarile necesare, dar si PHP cu extensiile de baza aferente, tocmai pentru ca sa iti mearga tie totul bine.

Dupa asta, trebuie sa intri pe IP-ul de baza al admin panel-ului cum ar fi https://ip.ip.ip.ip:2087 , si incepi sa configurezi NS-urile, Resolver-ul, tipul de rulare al mail-ului, si alte cateva chestiute simple.

Am tinut sa scriu articolul acesta, nu pentru ca nu ai fi putut gasi si tu pe internet acelasi lucru, ci pentru a-mi putea ajuta eu mai usor cititorii acestui blog. (Aviz hater-ilor)

 

Pe data viitoare!

We will be happy to hear your thoughts

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Raul IT
%d blogeri au apreciat: