Articol Premium

Unlimited quota problem – cPanel

Ce pot spune, de când sunt eu la RealServer am auzit de o problema cu limitarea spatiului la clienti pentru webhost, nu mi-am bagat nasul, am zis ca nu e de mine si ca e ok sa îl las pe Raul sa îsi rezolve problema cum stie el pentru ca nu ma prea pricep la cPanel.
A trecut foarte mult timp, pot spune câtiva ani, iar Raul nu gasise o rezolvare pentru problema aceasta care deja devenise majora, deoarece umplea spatiul pe dedicat continuu, si trebuia mereu sa stea sa mareasca spatiul.
Pâna astazi, o zi ca oricare alta, eram la munca când primesc un mesaj de la Raul dupa ce vorbisem cu el (printr-un apel video cu el cum ca nu mai suporta), ca are nevoie de ajutor, doar daca pot si daca vreau. Eu, cum îmi place sa învat lucruri noi si sa încerc sa ajut lumea, am zis ca ma bag.
Dupa ce am terminat programul de munca, am zis ca ajung acasa si o sa încerc sa rezolv problema.
Odata ajuns acasa, am mai întâmpinat o problem, aceea fiind ca nu-mi mai citea windows-ul de pe hard disk. Cu mici „scheme” am rezolvat problema cu windows-ul si am trecut la ceva mai „avansat” din punct de vedere al cunostintelor.
Am asteptat sa-mi ofere datele puTTy, atunci am aflat ca le am deja si doar am stat degeaba si am dat telefoane pentru nimic.
Problema era cum ca spatiul clientilor era infinit, nu avea limita si nu era bine, deoarece se umplea prea repede memoria dedicatului.
Dupa mici cautari prin loguri, pe internet ( e cel mai bine sa cauti o problema pe internet), stateam si cautam o rezolvare cât sa nu stric mai rau, pentru ca sa nu apelam la un backup.
Cautând pe internet, vazusem ca multi au mai avut problema asta, doar ca au avut rezolvari diferite.
Eu, stând sa ma gândesc sa nu stric mai rau, deoarece puteam afecta clientii activi, am luat în calcul fiecare solutie si cum putea afecta aceasta, nicidecum nu ma gândeam ca voi rezolva problema… ma gândeam doar sa nu stric mai rau.
Am gasit ceva ce îmi parea destul de ok de testat. Nu afecta cu mai nimic integritatea serverului, deoarece puteam remedia totul, si era o solutie pe care o incercase multa lume cu rezultate pozitive.
Solutia consta în a modifica unele permisiuni la fisierele urmatoare:

# touch /home/quota.user
# touch /home/quota.group
# chmod 600 /home/quota.user
# chmod 600 /home/quota.group

Dupa care am folosit comanda:

# quotacheck -acugvm

PS: Prima data nu am stiut ce face aceasta comanda, dar mi-am zis „cât de rau poate sa fie?”, asa ca dupa ce am dat comanda, am aflat ca analizeaza toate fisierele si le reimprospateaza.

Dupa ce am asteptat sa termine si acest proces, deoarece nu am un calculator foarte performant si a durat câteva minute, am aplicat urmatoarea comanda:

# /scripts/fixquotas –force

Care forteaza „fixquotas”, nu stiu de ce nu vrea de buna voie si vrea sa îl fortez, dar în fine, odata ce am dat comanda aceasta, nu va asteptati sa fie totul instant.
Am asteptat iarasi câteva minute bune, dar cu un final destul de fericit, dupa ce comanda a fost finalizata, am aflat ca a mers totul ok, chiar perfect cum voia Raul. Nu stiu cum, sincer ma gândeam ca nu o sa reusesc si ca o sa dau gres, dar totusi Dumnezeu a fost langa mine si a zis ca trebuie sa repar asta.
Chiar ma simt bine ca am rezolvat problema, daca stiam ca o sa pot, o faceam mai din timp si nu îsi mai batea Raul capul cu asa ceva.

Eu sper ca ajut pe cineva cu acest mic articol. Si ca daca mai are cineva aceasta problema, sa îl ajute rezolvarea mult mai repede. Normal problemele trebuiesc rezolvate fix cum ai aflat de ele, nu astepta sa mai treaca timp, deoarece o sa creeze alte probleme si daca o sa se adune foarte multe nu o sa le mai poti face fata.

 

We will be happy to hear your thoughts

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Raul IT
%d blogeri au apreciat: